EconomieLifestyle

Wat is ergonomisch werken?

Met ergonomisch werken kun je veel klachten voorkomen. Er wordt onder andere mee bedoeld dat je een betere zithouding nodig hebt. In sommige bedrijven wordt het zelfs afgewisseld met zitten, staan of op hoogte werken. Ook de mentale gezondheid valt hier onder. Is er genoeg frisse lucht en zitten de medewerkers lekker in het vel. Veelal geldt dit begrip voor de mensen die achter een beeldscherm werken. Maar op steeds meer plekken waar je veel in dezelfde houding zit kan dit worden toegepast. Voor veel bedrijven valt hier nog winst uit te halen!

Wat voorkom je met ergonomisch werken?


Werkgevers zetten veel in op het ergonomisch werken. Dit komt omdat veel ziekte klachten zoals rug of andere spierklachten hiermee voorkomen kunnen worden. Ook gespannen spierklachten die van langdurige aard zijn worden hiermee aangepakt. Daarnaast kun je ook psychische klachten of oogproblemen hiermee voorkomen. Dit komt omdat er dan wordt ingezet op het werken op een andere hoogte of afstand. Zo kunnen de medewerkers weer langer en beter doorwerken met een veel lager ziekteverzuim. Een goede conditie kan een verkeerde houding en spierklachten met 60% verlagen.

Waarom is ergonomisch werken belangrijk


ergonomisch werken is de toekomst voor vele bedrijven. Langdurige spier of gewrichtsklachten behoren tot de verleden tijd. Hierdoor zijn je medewerkers volledig inzetbaar en daalt het aantal ziekmeldingen aanzienlijk. Daarnaast voelen werkgevers ook de verantwoording om goed voor het personeel te zijn. Daarom dat ze veel van deze adviezen dan ook toepassen. Het is immers voor de bedrijven ook voordeliger op de lange termijn.

De betekent het


ergonomisch werken houd zich bezig met het fysiek en cognitieve gedeelte van werken in de zorg. Met fysiek is er gedacht aan een betere houding door op hoogte verstelbare beeldscherm of verstelbare stoelen. En met cognitief wordt er vaak gewerkt aan bijvoorbeeld die ideale afstand tussen scherm en persoon maar ook het psychische vlak komt hierbij aan bod. Sommige werkgevers bieden dan hun werknemers aan om in andere werktijden te werken. Dit kan zorgen voor een hogere productie. Een juiste mentaal en psychische houding is belangrijk voor het voortbestaan van het bedrijf. Je wilt niet elke week andere medewerkers moeten zoeken.

Wat kun je aanschaffen voor ergonomisch werken?


Voor het ergonomisch werken kan het verstandig zijn om bepaalde materialen aan te schaffen. Dit kan bijvoorbeeld een aangepaste muis en toetsenbord zijn voor mensen met RSI achtige klachten. Maar voor mensen die vaak spierpijn hebben wordt  een goede bureaustoel aangeraden. Hiermee kun je de klachten voorkomen en dat zorgt in een lager ziekteverzuim. Ook verstelbare schermen en tafels vallen onder ergonomisch werken. De afstand tussen de ogen en het scherm is belangrijk voor het aantal uren dat iemand het kan volhouden. Maar een verstelbare tafel zorgt ervoor dat je de houding af kan wisselen en minder snel spierklachten oploopt.

Hoe beginnen bedrijven met ergonomisch werken


De meeste bedrijven beginnen met een werkplekonderzoek voor ergonomisch werken. Hierin brengen ze als het ware in kaart wat er verbeterd kan voor de werkplek van hun medewerkers. Het doel daarvan is om de vitaliteit van de medewerker te verhogen en ziekmeldingen te verlagen. Dit kan een duurzame oplossing zijn die op de lange termijn veel meer oplevert. Wanneer een medewerker veel vanuit huis werkt ben je namelijk ook verplicht om te voorzien in de juiste middelen. Hieronder valt onder andere een tafel en stoel maar ook computers e.d. vallen hieronder.

Aandachtspunten voor het slagen van ergonomisch werken in de zorg


Voor het ergonomisch werken in de zorg ga je verschillende problemen proberen te voorkomen. Het belangrijkste is dat je medewerkers in een neutraal stand komen te zitten of staan waardoor ze minder snel spier of gewrichtsklachten krijgen. Vervolgens ga je kijken wat je kunt doen om de belasting van de medewerkers zo laag mogelijk te houden. Hiervoor schaf je indien nodig de juiste hulpmiddelen aan. Het langdurig zitten, staan of bewegen in dezelfde houding is niet goed. Daarom zal je moeten proberen om zoveel mogelijk afwisselend werk te vinden voor de medewerker. Wanneer een medewerker al bepaalde klachten heeft doe je er alles aan om dit in de toekomst zo min mogelijk te belasten.

Extra tips


Eventueel zou je met enige regelmaat oefeningen kunnen doen voor het bewegen en zitten op de werkplek. Vaak kun je hiervoor een fysiotherapeut inschakelen. Op de lange termijn levert dit meer op als dat het gekost heeft. Wanneer je dit alles hebt gedaan krijg je een solide basis. Dit is belangrijk voor de toekomst en daar moet je jouw medewerkers ook aan proberen te laten vasthouden.

Specialisaties


Binnen het ergonomisch werken vind je 4 hoofd specialisaties. De eerste is namelijk het fysieke gedeelte. Hierbij ga je er alles aan doen om te zorgen dat de medewerker dagelijks een goede werkplek of werkomgeving heeft. Tijdens het cognitieve gedeelte richt je jou zelf op het psychische vlak. Onderwerpen die veel aan bod komen zijn het verlagen van stress en andere mentale processen. Dan heb je ook nog taalergonomie. Hier zorg je ervoor dat alles in de juist taal geschreven en gelezen kan worden. Dit geldt voor de communicatie tussen medewerker, klant en directie. Als laatste volgt de organisatie ergonomie. Hier richt je jouw pijlen op de samenwerking die er moet zijn in het team. Maar ook pak je de algemene organisatie processen aan.

Hoe kun jij ergonomisch werken?

Er zijn verschillende manieren waarop je ergonomisch werken kunt toepassen. Het begint met het afwisselen van houdingen en op tijd een pauze te nemen. De pauze zorgt niet alleen voor fysieke rust maar ook mentaal. Daarnaast is het leuk als je regelmatig cursussen kunt volgen op het werk. Dit motiveert om een nog betere medewerker te worden. Een sport of andere lichamelijke oefeningen draagt bij aan een betere fysieke gezondheid en zorgt ook voor rust in je hoofd. Het is ook fijn als werknemers een laagdrempelig aanspreekpunt hebben. Zo hoeven zij zich niet te schamen om iets te mogen vragen. Ook oefeningen of power naps tijdens het werk kunnen bijdragen aan betere prestaties. Werkgevers maak dit mogelijk voor je medewerkers!

Verwante Artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Terug naar boven knop
nl_NLDutch